Heb je veel houten meubels, vloeren en draagconstructies? Daar wil je natuurlijk geen houtwormen in aantreffen. Toch kan je hele hebben en houden letterlijk door houtwormen opgegeten worden. Gelukkig is de ongediertebestrijder van Beestjeskwijt.nl er in de meeste gevallen op tijd bij. Houtworm kan hout namelijk zodanig beschadigen en verzwakken dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, zoals het instorten van het dak.

 

Houtwormen herkennen

Om zeker te weten dat je te maken hebt met houtwormen moet je ze natuurlijk wel weten te herkennen. De houtworm heeft een bruine kop en een beige, bijna doorzichtig, geribbeld lichaam. Door je houtwerk op de volgende kenmerken te controleren, kun je achterhalen of er houtworm in huis aanwezig is. Kleine gaatjes in het hout is een van de grotere signalen. Dit zijn namelijk de uitvliegopeningen van de houtworm. Tenslotte zijn er hoopjes zaagsel onder of vlakbij het hout te vinden.

 

Voorkomen beter dan genezen

Houtworm in huis kan rampzalig zijn als een plaag zich verspreidt naar balken of andere houten constructies. Gelukkig kun je op verschillende manieren een houtworm plaag voorkomen. Je moet dan wel alert zijn bij de volgende situaties:

Je wil een tweedehands houten meubel kopen. Controleer dit meubel voor aankoop eerst op tekenen van houtworm, anders breng je de plaag straks nog mee naar huis!
Je wil de open haard lekker opstoken en haalt hiervoor vers gekapt hout in huis. Helaas kan daar ook houtworm in zitten. Je doet er dus goed aan als je brandhout vooraf controleert voor je het hout met de plaag binnenbrengt.
Heb je een meubel in huis waar de houtwormen al in zitten? Vernietig dit meubel dan direct. Aan de straat zetten is niet aan te raden, omdat andere mensen dit meubel naar hun eigen huis zouden kunnen brengen. Is het meubel je dierbaar? Dan kun je denken aan een behandeling met gas. Vergassen is echter vrij prijzig. De ongediertebestrijder van Beestjeskwijt.nl kan je hier meer over vertellen. Belangrijk is dat je voorkomt dat de houtworm via het meubel zich naar andere delen van je huis verspreid, als dat tenminste nog niet het geval is.

Zelf houtworm bestrijden

Houtworm valt nagenoeg niet zelf te bestrijden. Het is namelijk nooit met zekerheid vast te stellen hoe lang houtworm al ergens zit en om hoeveel houtwormen het gaat. Kom je een larve tegen, dan kun je deze al zelf uit het hout trekken, maar dit zal het probleem niet in zijn geheel oplossen. Bij ontdekking van houtworm kun je beter meteen een professionele ongediertebestrijder bellen.

Kwalite
corner
brush